Błonnik jako podstawa odchudzania

Odchudzanie w dzisiejszych czasach to niejako moda, w poprzednich latach ludzie nie musieli się odchudzać ze względu na to, że spożywali posiłki nieprzetworzone, warzywa bez GMO wyhodowane często w swoich ogródkach, działkach, mięso kupowali u rolników z wioski lub hodowali swoje. Na przestrzeni lat, kiedy zaczęliśmy się przeprowadzać do wielkich aglomeracji miejskich nie mamy czasu na hodowanie, pielęgnowanie roślin, ziół, warzyw czy owoców. Liczy się dla nas praca i zakupy w supermarketach gdzie warzywa i owoce są często produkowane na GMO, chodzić nie jest to nigdzie napisane widać, że warzywa są coraz większe, modyfikowane a ich prawdziwy wygląd i masa nie są już atrakcyjne dla potencjalnego klienta. Niestety to jest powód nadwagi czy otyłości u ludzi i dlatego ponownie uciekamy i szukamy tych warzyw i owoców, nie naszpikowanych wspomagaczami wzrostu. Zwierząt hodowanych nie na dużą skalę, lecz dla minimalnego uboju i spożycia, a za tym idzie duża cena. Ekologiczne uprawy są drogie i potrzebują większej ilości dbania o produkty. Superfood to żywność pochodzenia naturalnego, ekologicznego. Możemy zaliczyć do niej babkę płesznik.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała piramidę zdrowego odżywiania, która opisuje racjonalne spożycie danego typu produktów. Jednak na samym dole piramidy odnajdziemy aktywność fizyczną, która jest podstawą odchudzania, później są warzywa i owoce, których musimy spożywać najwięcej czyli 5 porcji dziennie aż 3 z 5 powinny pokrywać warzywa a resztę owoce ze względu na wysoką zawartość fruktozy czyli cukru. Kolejną półką jaką powinniśmy spożywać to produkty wieloziarniste takie jak chleb, później odnajdziemy nabiał, w mniejszych ilościach powinniśmy spożywać mięso, ryby i na końcu jak najmniej tłuszczów. W odchudzaniu jest ważny umiar, zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, posiłki muzą być łatwostrawne, najlepiej jak taką dietę ustali nam dietetyk osoba po szkole wyższej lub policealnej. Nie dajmy się ponieść odchudzaniu jeśli mamy jeszcze choroby współistniejące.
Babka płesznik na odchudzanie to jeden z naturalnych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. W 100 g babki płesznik jest aż 68g. Błonnika. Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) to roślina jednoroczna występująca w Basenie Morza Śródziemnego, Afryce i Azji ale też hodowana w Polsce.
Działaniem odchudzającym nasion jest silne pochłanianie wody i pęcznienie dzięki temu zwiększa się treść jelitowa co korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz proces wypróżniania oraz dzięki temu jesteśmy długo syci. Musimy pamiętać, że przy spożyciu błonnika musimy pić więcej płynów. Powstający pod wpływem wody śluz działa jak film ochronny przewodu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach.
Nasiona babki płesznik pomagają w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu we krwi. Nasiona babki płesznik powstrzymują wchłanianie tłuszczu, co za tym idzie musimy spożywać ją przynajmniej godzinę przed posiłkiem, by zjeść mniej, ale być nadal najedzonym.

http://www.zdrowakroplakrwi.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ