Co z pstrąga?

Pstrąg to wyjątkowo smaczna ryba, co potwierdzi chyba nawet sporo osób. Najlepszy jest oczywiście ten z górskich strumieni, ale nie zawsze do tych mamy dostęp, niestety. Ale nie ma tragedii, bo w różnych zakątkach naszego pięknego kraju można znaleźć bardzo dobre pstrągi hodowlane. Złoty Potok to bez wątpienia jedno z takich miejsc, w których można zjeść wyśmienicie przyrządzonego pstrąga. No właśnie, a jak przyrządzić pstrąga, żeby był wyjątkowy w swoim smaku? Najlepiej byłoby o to zapytać znawców kuchni, ale skoro ich nie mamy na podorędziu, spróbujmy sami poradzić sobie z tym zadaniem. Sposobów na tę rybę jest rzeczywiście sporo, a żeby się o tym przekonać, wystarczy nawet tylko zajrzeć do internetu. W wybraną wyszukiwarkę wpisujemy zapytanie: jak przyrządzić pstrąga? i już po chwili przed naszymi oczyma pojawiają się stosowne przepisy. Z tego gąszczu wystarczy wybrać takie propozycje, które nam najbardziej odpowiadają i już mamy propozycję na obiad czy kolację. Takich inspiracji można też poszukać w książkach kucharskich, których przecież nie brakuje na pólkach księgarskich. Innym wyjściem jest również eksperymentowanie we własnej kuchni, w oparciu o własne doświadczenia kulinarne. Dobrej pani domu nie potrzeba czasami zbyt wiele, żeby wyczarować doskonałe danie. Nawiasem mówiąc, sztuka kulinarna w dużej mierze to przecież kwestia eksperymentu. Gdyby tak nie było, do dzisiaj jedlibyśmy kaszę ze skwarkami. Skądinąd dobre danie, ale nie bardzo może wykwintne.
Ale wróćmy jednak do pstrągów i tego, co można z nich przygotować. Na pewno powodzeniem cieszy się pstrąg z grilla. Dobrze przyprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny czy nawet ulubionymi ziołami smakuje zawsze. Do tego sezonowa surówka, frytki i już mamy ucztę. Taką wersję pstrąga można też z powodzeniem przyrządzić w piekarniku.
Pstrąg świetnie też smakuje z płatkami migdałowymi. Filety z pstrąga moczymy w mleku z solą, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Na patelni lekko rumienimy płatki migdałowe na maśle. Po usmażeniu rybę polewamy masłem z migdałami i gotowe.
A inne pomysły na pstrąga? Można oczywiście usmażyć pstrąga klasycznie, czyli w jajku i w bułce. Dlaczego nie? Jeśli ktoś lubi taką wersję to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak właśnie przygotować tę rybę. Niektórzy z kolei uwielbiają wędzonego pstrąga. To też doskonałe jedzenie. Szczególnie dobrze smakuje taki prosto z wędzarni. Niebo w gębie!
Ryby mają to do siebie, że możne je przygotowywać na wiele sposobów i za każdym razem smakują inaczej.

http://www.anianotuje.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ