Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów, to inaczej przewlekłe zapalenie stawów i nie tylko stawów, gdyż także innych narządów. Dolegliwość niebezpieczna, o czym wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Dlatego bezwzględnie należy ją leczyć. Ponieważ nieleczona całkowicie degraduje stawy, doprowadza do zniekształceń, usztywnia stawy i uszkadza inne narządy. A nieleczona w końcowej fazie prowadzi do śmierci. Leczenie jest bardzo ważne, gdy dokucza reumatoidalne zapalenie stawów dieta też jest ważna i wskazana. Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą podstępną. Atakującą stopniowo, lecz nieustępliwie. Choroba stopniowo doprowadza do uszkodzenia chrząstek stawowych, kości, wiązadeł i ścięgien. Lecz to nie wszystko. Choroba sprowadza ból w okolicy zapalnej i większą lub mniejszą opuchliznę. A także wywołuje stany podgorączkowe i złe samopoczucie. W konsekwencji sprowadza na osobę chorą niepełnosprawność. Rozpoczyna się od lekkiego utykania, a kończy się na niemożności poruszania bez użycia np. kul, czy chodzika. Dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów ważne są przyczyny choroby. Jak i to, jaka dieta pomogłaby w walce z chorobą ? Odpowiadając na pierwsze pytanie trzeba zaznaczyć, że przyczyny są niejednoznaczne. Na pewno na powstanie choroby ma wpływ genetyka. Jak i indywidualny układ odpornościowy. Nie bez znaczenia jest też nadwaga, która znacznie obciąża stawy. A także zła dieta, oraz różnego rodzaju używki, które osłabiają układ odpornościowy człowieka. Drugie pytanie dotyczące diety także nie daje jednoznacznej odpowiedzi. Ponieważ nie ma tak zwanej konkretnej diety, która leczyłaby reumatoidalne zapalenie stawów. Ale istnieją produkty żywnościowe, które wpływają dodatnio na organizm zmagający się z tą dolegliwością. Na pewno sprzymierzeńcem są warzywa i owoce, gdyż są mało kaloryczne. A na dodatek przyspieszają metabolizm i tym sposobem pozwalają nie przytyć. A także ryby ze względu na obecność w nich dobroczynnego kwasu omega 3. Bardzo ważne jest też spożywanie produktów żywnościowych bogatych nie tylko w witaminy, ale także w wapń, potas i żelazo.

www.dzienreumatyzmu.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ