Jak upiec zdrowe ciasto?

Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. W ostatnich latach zdrowe odżywianie stało się po prostu modne i na topie. Zdrowe śniadanie składające się z owsianki i soku ze świeżych owoców, następnie owoce, na obiad sałatka, a na kolacje również samo zdrowie to codzienny rytuał wielu kobiet.

W naszej diecie desery pojawiają się bardzo rzadko, a jeżeli już są, to zazwyczaj opierają się na sałatce owocowej. Staramy się unikać wszelkiego rodzaju ciast i wypieków z uwagi na naszą dietę. Rezygnujemy zarówno z ciast z masami, jak i tych, które wydają się e nie być takie kaloryczna. W internecie co chwilę pojawiają się jednak nowe przepisy na wydawać by się mogło bardzo zdrowe wypieki. Ciasto z marchewki, ciasto ze szpinaku na stałe zagościły w naszym menu. Te ciasta przygotowujemy bardzo często jednak czy tak naprawdę są one zdrowe?

Jak się okazuje zdrowe ciasto może być naprawdę zdrowe, jeżeli użyjemy do niego odpowiednich składników dostępnych np. na stronie sklepu guiltfree.pl. Do zdrowych składników należą przede wszystkim odtłuszczoną mąką słonecznikową, odtłuszczoną mąką dyniową, organiczna mąka kokosowa czy też wiele innych składników, z których możemy przyrządzić naprawdę zdrowe ciasto. Na stronie sklepu coś dla siebie znajdą również miłośnicy gotowych mieszanek do ciasta, które mają w sobie mnóstwo niezdrowych składników i spulchniaczy. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy mieszanki do ciast nisko węglowodanowych bez glutenu, skiny do ciast czekoladowych nisko węglowodanowych, a także gotowe miksy do przygotowania chleba. Dzięki takim mieszankom i gotowym składnikom nawet osoby, które nie do końca odnajdują się w kuchni mogą pokochać gotowanie.

W sklepie znajdzie się również coś dla miłośników naleśników, a także przepysznych muffinów. Takie produkty oraz gotowe mieszanki do ciast skierowane są przede wszystkim do osób, które ze względu na swoją dietę muszą zrezygnować z tradycyjnych domowych wypieków. Z tego rodzaju produktów powinni korzystać osoby chorujące na cukrzycę, a także te, które w diecie nie tolerują glutenu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ