Wyśmienita zapiekanka na 3 sposoby

Kto z nas nie lubi pysznych zapiekanek prosto z piekarnika? Doskonale sprawdzają się w chłodne, zimowe wieczory lub gdy po prostu mamy ochotę na pożywny i sycący posiłek. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na wyśmienite zapiekanki, które można przygotować w ekspresowym tempie.

Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nasza pierwsza propozycja nasyci nawet największych głodomorów. Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:

  • WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
  • 100 ml śmietany 12%
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 50 g startego żółtego sera

Jak przygotować zapiekankę? To bardzo proste! W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę w półplasterki, cebulę obieramy kroimy i podsmażamy na oleju. Ziemniaków nie gotujemy, wystarczy tylko je obrać i pokroić w cienkie plasterki. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju i układamy warstwy na przemian – na samym dnie ziemniaki, następnie cebulę i kiełbasę. Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą dokładnie rozrabiamy w 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany. Powstałą mieszanką zalewamy zawartość żaroodpornego naczynia i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ziemniaki powinny być miękkie, a ser na wierzchu przyrumieniony. Danie najlepiej podawać prosto po wyjęciu z piekarnika. Jest niezwykle aromatyczne i sycące. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to kolejna odsłona ciepłego dania dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszne, aromatyczne danie. Czego będziemy potrzebować?

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 sztuki cebuli
  • 300 g makaronu
  • 40 dag sera żółtego
  • 2 puszki pomidorów krojonych

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym nie jest czasochłonna w przygotowaniu. Co więcej – łączy w sobie cechy zapiekanek i smak tradycyjnej włoskiej lasagne. Nawet mniej doświadczone gospodynie z pewnością sobie poradzą sobie z przygotowaniem tego dania. Makaron tradycyjnie gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku wraz z mięsem mielonym. W tym przypadku nie będziemy potrzebowali wielu przypraw, wystarczy tylko pieprz i sól. Po usmażeniu mięsa, dodajemy krojone pomidory i chwilę gotujemy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie składniki – najpierw makaron, a następnie mięso mielone z krojonymi pomidorami. Nie może oczywiście zabraknąć startego żółtego sera, które pięknie zarumieni się podczas pieczenia. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w 180 stopniach C.

Zapiekanka pieczarkowa

A teraz propozycja dla wegetarian lub osób, które akurat nie mają ochoty na danie mięsne. Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajka
  • 2 łyżek masła
  • 150 g startego sera żółtego

Przygotowanie przepisu zaczniemy od obrania i pokrojenia ziemniaków w plastry. Należy je obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Cebulę, pieczarki i czosnek kroimy i podsmażamy wraz z kostkami bulionu, rozpuszczonego w pół litra wrzącej wody. Po odparowaniu płynu doprawiamy pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, połowę startego sera i pieczarki. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zawartość naczynia i posypujemy resztą sera. Zapiekankę pieczemy przez 25 minut bez przykrycia w 180 stopniach C.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ