Wegetarianizm lub dieta wegetariańska bez ryby to bardzo popularny sposób odżywiania. Stosowanie się do podstawowych zaleceń diety pomaga w poprawie zdrowa, schudnięciu oraz zmniejszeniu ryzyka zachorowania na liczne choroby. Trzeba jednak zwrócić uwagę na wiele szczegółów, ponieważ pominięcie ich może doprowadzić do niedoboru licznych składników odżywczych i przeciwnych efektów. Co jeść na diecie wegetariańskiej bez mięsa? Dlaczego to bardzo zdrowa dieta?
Co to jest dieta wegetariańska?
Wegetarianizm jest sposobem żywienia, który polega na zrezygnowaniu z produktów mięsnych, owoców morza oraz ryb. Z tego powodu podstawę diety wegetariańskiej bez ryb stanowią produkty roślinne jak np. warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleje roślinne, grzyby oraz orzechy. Możemy wyróżnić różne rodzaje wegetarianizmu: laktoowowegetarianizm, semiwegetarianizm, pescowegetarianizm, weganizm, laktowegetarianizm, frutarianizm oraz semiwegetarianizm, który pozwala na spożywanie niektórych gatunków mięsa i ryb. Każda z odmian charakteryzuje się różnymi zaleceniami i zasadami, które są oczywiście tylko wytycznymi. Najbardziej restrykcyjną odmianą jest frutarianizm, który dopuszcza jedzenie tylko owoców (często wyłącznie tych, które spadły z drzewa). Najmniej restrykcyjny jest natomiast semiwegetarianizm, który jest odmianą diety śródziemnomorskiej wykluczającej tylko czerwone mięso wołowe i wieprzowe oraz jego przetwory. Jeżeli chodzi o normalne, tzw. tradycyjne diety wegetariańskie, są to diety bez ryb i innych odmian mięsa.
Jak wegetarianizm wpływa na nasze zdrowie?
Stosowanie diet roślinnych niesie za sobą wiele pozytywnych zmian w organizmie. Najlepszym przykładem pozytywnych efektów stosowania diety są oceny osób, które już zdążyły zastosować dietę wegetariańską. Niektóre badania pokazują, że osoby stosujące dietę wegetariańską cieszą się dłuższym życiem, rzadziej chorują na niedokrwienność serca, układu krążenia i cukrzycy typu 2. Dieta bogata w warzywa oraz błonnik obniża również poziom glukozy we krwi, przyczynia się do redukcji cholesterolu całkowitego, a szczególnie frakcji LDL oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Dieta wegetariańska bez ryb to bardzo zdrowa opcja. Trzeba jednak pamiętać, że stosowanie źle zbilansowanej diety wegetariańskiej bądź wegańskiej może doprowadzić do przeciwnych rezultatów. W przypadku stosowania diety wegetariańskiej możemy sobie ułatwić utrzymanie diety poprzez skorzystanie z oferty, którą przygotował catering dietetyczny.
Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską?
Pomimo szerokich korzyści wynikających ze stosowania diet wegetariańskich bez ryby, sama rezygnacja z mięsa i ryb nie poprawi naszego zdrowia i nie pomoże w schudnięciu. Konieczne jest stosowanie wszystkich zasad racjonalnego żywienia, które nie dopuszczą do wystąpienia niedoborów poszczególnych składników odżywczych oraz unikanie produktów wysoko przetworzonych i słodyczy. Kiedy unikamy spożywania mięsa, możemy być narażeni na niedobór witaminy B12, witaminy D, białka, żelaza, wapnia oraz cynku. Aby tego uniknąć, możemy skorzystać z takiej opcji jak dieta pudełkowa, a także wprowadzić do swojej diety następujące produkty: ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, soja oraz bób.