Kilka słów o żywności bezglutenowej

0
904

Często słyszymy o żywności i diecie bezglutenowej. O co tym właściwie chodzi i czym jest gluten? Jest to inaczej białko, zatem żywnością bezglutenową są pokarmy, z których wyeliminowano takie zboża jak żyto, owies, pszenica, jęczmień. Żywność bezglutenową jedzą w szczególności osoby, które mają alergię na gluten lub celiakię.

Co jest popularne i naturalne w diecie bezglutenowej? Przede wszystkim kasze (gryczana i jaglana), brązowy ryż, warzywa, owoce, proso, siemię lniane. Produkty takie jak bułki bezglutenowe są już mniej popularną rzeczą, dlatego warto sprawdzić oferty różnych sklepów.

Produkty bezglutenowe

Prawie wszystko można zamienić na produkty bez białka: chleb, bułki bezglutenowe, mąki, ciasta, makarony, wyroby cukiernicze, desery, zupki, dodatki do pieczenia, konserwy, wędliny. Kto by pomyślał, że wszystko to może być bez glutenu? Wiele jest sklepów internetowych, które oferują żywność bezglutenową np. Bezgluten.pl

Jak rozpoznać produkt bezglutenowy?

Po opisie na opakowaniu i po grafice. Opis na opakowaniu zawiera oznaczenie, że produkt jest bezglutenowy zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009r. Natomiast grafika jest koloru zielonego w znak przekreślonego kłosa.

Korzyści stosowania diety bezglutenowej

  • zdrowsze jedzenie – bezglutenowiec kupuje więcej produktów jednorodnych nieprzetworzonych,
  • większa świadomość – jedząc żywność bezglutenową patrzymy bardziej na etykiety i nie kupujemy byle czego,
  • lepsze samopoczucie – wybierając bezglutenowe jedzenie, nasze samopoczucie jest lepsze, brak dolegliwości trawiennych i wzdęć,
  • redukcja masy ciała – czyli chyba to, o czym sporo osób marzy. Jedząc bezglutenowe jedzenie, wybierając np. bułki bezglutenowe zamiast zwykłych bułek pszennych, redukujemy masę ciała.

W zależności od tego, dlaczego decydujemy się na tego typu dietę, ważne jest aby utrzymywać restrykcje dietetyczne przez cały czas. W innym wypadku będzie ciężko dostrzec rezultaty. Pilnując właściwego odżywiania się, możemy stwierdzić też z czasem, czy ten sposób jedzenia nam pomaga, a może wręcz przeciwnie, czujemy się gorzej. Wszystko zależy od nas. Każdy organizm jest inny. Możesz wykonać eksperyment i stosować żywność bezglutenową przez pewien czas.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ