Gotowanie wody

Na czołówki portali internetowych powrócił temat wielokrotnego gotowania wody, której spożywanie ma niejako prowadzić do groźnych powikłań. Autorka artykułu, który wywołał ponownie kontrowersje powołała się na tajemniczą „ekspertkę do spraw żywienia” Julie Harrison. Twierdzi ona, że ponowne gotowanie wody do temperatury wrzenia powoduje toksyczność minerałów, jakie się w niej znajdują. Sprawdźmy, co na ten temat mówią specjaliści od chemii środowiskowej oraz analitycznej.

Gotowanie wody

 Gotowanie wody – czy rzeczywiście nie można kilka razy?

 Powyższe kontrowersyjne twierdzenie warto sprostować. Od pojawienia się artykułu w sieci wywołała się burza pytań, odpowiedzi, ale też panika. No bo jak nie bać się o własne zdrowie? Jak twierdzi autorka artykułu, wody nie można gotować wielokrotnie, ponieważ w ten sposób zmienia się jej skład chemiczny i wytrącają się związki węgla. Zmienia się poza tym zawartość tlenu, a szkodliwe substancje w niej zawarte zagęszczają się. To fałsz, ponieważ podczas gotowania wody wytrącają się jedynie węglany wapnia i magnezu, czyli tzw. kamień kotłowy niestanowiący zagrożenia dla zdrowia. Co więcej, w uzdatnionej wodzie wodociągowej nie występują żadne szkodliwe substancje. Autorka artykułu twierdzi, że ponowne ogrzewanie wody sprawia, że związki oraz minerały w niej zawarte stają się toksyczne. To kolejne niepotrzebne wprowadzanie ludzi w błąd i straszenie. W wodzie wodociągowej nie ma bowiem prawa znaleźć się nic toksycznego.

 Wielokrotne gotowanie wody – jak w końcu jest?

W wodzie naturalnie występuje wiele składników odżywczych jak na przykład węglany, wodorowęglany wapnia oraz magnezu. Są one niezbędnymi związkami do funkcjonowania żywych organizmów. Gotowanie wody jest potrzebne do zaparzenia herbaty czy kawy. Wówczas zmienia się jej twardość, a jednocześnie zmieniają się w nieznaczny sposób właściwości wody. W dwukrotnie gotowanej wodzie maleje ilość związków wapnia i magnezu. Woda nie nabiera toksycznych cech, ale z uwagi na małą ilość wapnia, lepiej pić wodę jednokrotnie przegotowaną. Nie oznacza to jednak, że pijąc wodę gotowaną kilkukrotnie, narażamy się na choroby. Kolejną niesłusznym twierdzeniem jest to, że przegotowana woda jest pozbawiona dużej ilości tlenu, a jednocześnie jest doskonałym środowiskiem do rozwoju bakterii beztlenowych. Wyjaśniając, przegotowana woda pozbawiona jest wszelkich bakterii i związków. Przegotowana woda pozostawiona w czajniku jest w pełni bezpieczna do picia, o czym warto pamiętać, a każdą informację czytaną na łamach stron internetowych traktować z przymrużeniem oka.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ