Dobra dieta to dieta sezonowa — wykorzystanie owoców i warzyw sezonowych w diecie

Dieta sezonowa jest z pewnością jedną z najbardziej korzystnych diet pod względem dostarczania do organizmu witamin i substancji odżywczych. Warzywa i owoce sezonowe, które zbierane są w trakcie sezonu, są następnie sprzedawane w bardzo krótkim czasie i pochodzą z naszego kraju. Mają bardzo wiele zalet i warto wykorzystać je w swojej podstawowej diecie. W tym wpisie prezentujemy odpowiedzi na pytania, dlaczego dieta sezonowa jest tak korzystna i jak wykorzystywać warzywa oraz owoce sezonowe w naszej diecie.

Dlaczego dieta sezonowa to bardzo dobra dieta?

Warzywa i owoce sezonowe, które trafiają na nasz talerz, mają zupełnie inne wartości odżywcze, niż te które możemy kupić np. w zimie w supermarketach. Owoce i warzywa, które docierają do nas z zagranicy poza sezonem, są przeważnie zrywane jako niedojrzałe oraz przechowywane są w niskich temperaturach. Czas ich docierania do Polski również często wynosi od kilku dni do nawet kilkudziesięciu. Pomidory czy truskawki takie możemy odróżnić nawet po smaku. Warzywa i owoce sezonowe są zrywane i sprzedawane nawet tego samego dnia. Zwierają dzięki temu wiele substancji odżywczych, nie są przetwarzane oraz pochodzą z upraw na terenach, które mają czyste powietrze, wodę i doskonałe warunki wzrostu. Jeśli więc zatem mamy możliwości wyboru warzyw czy owoców sezonowych, z pewnością powinniśmy je wybierać.

Jak wykorzystać warzywa i owoce sezonowe?

Pierwszą podpowiedzią, o jakiej należy pamiętać to wykorzystywanie owoców i warzyw sezonowych w odpowiednich ilościach. To, że są one zdrowie nie oznacza, że możemy jeść je w dowolnej ilości. Powinniśmy przestrzegać szczególnie kaloryczności posiłków. Nie powinniśmy również jeść takich owoców z dodatkami, które bardzo często są niekorzystne takie jak np. bita śmietana do truskawek czy cukier itp. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie ich w naturalnej formie lub w formie np. soków. Truskawki i jagody możemy dodawać np. do naszych owsianek czy śniadań. Jeżyny, maliny czy borówki możemy dodawać np. do przekąsek, czy ciast na zimno. Po obróbce termicznej tracą one część ze swoich właściwości i powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonych formach. Morele czy brzoskwinie bogate w witaminę B2 możemy jeść na surowo lub przygotować z nich mus na deser.

zdrowy posilek

Do warzyw sezonowych powinniśmy zaliczyć kapusty białe i czerwone, brokuł, kalafior czy fasolkę. Najzdrowsze będą one gotowane na parze bez dodatków takich jak masło czy bułka tarta. Kopalnią witaminy C i potasu są pomidory, które możemy spożywać na kanapkach czy jako dodatek do makaronu. Szpinak i botwinka bogate w magnez i kwas foliowy możemy przyrządzać w postaci np. zup. Jeśli chcemy zadbać o florę jelitową oraz dostarczy błonnika, warto jeść szparagi — zwłaszcza te zielone.

Porada: Jeśli wybieramy catering dietetyczny, warto sprawdzić, czy dana firma cateringowa oferuję warzywa i owoce sezonowe. Jeśli kładzie ona nacisk w poszczególnych porach roku na takie składniki, świadczy to dobrze o jej podejściu do oferowanych usług. Dieta pudełkowa czasami jest też dostępna w wersji sezonowej dla osób, które nie stosują specjalistycznych diet i jest alternatywą dla diety standardowej. Jeśli istnieje taka możliwość, warto wzbogacić dietę pudełkową o sezonowe owoce i warzywa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ