Melasa buraczana, trzcinowa oraz z karobu

Obecnie na rynku spożywczym istnieje niezliczona ilość produktów spożywczych służących do przygotowywania różnorodnych, pysznych potraw. Co to jest melasa i do czego służy?
Produkt ten jest ciemnobrązowym cukrem w postaci gęstego oraz bardzo słodkiego syropu. Dzięki swojemu ciemnemu, kolorowi zawdzięcza ona nazwę „czarne złoto”. Co więcej czasem można się również spotkać z określeniem „czarny cud przyrody”. Produkt ten z powodzeniem może zastępować cukier, gdyż jest od niego o wiele zdrowszy.
Melasa jest produktem, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Zawiera on w swym składzie około dwudziestu procent wody. Wyróżnia się kilka rodzajów tego produktu. Dużą popularnością na rynku spożywczym cieszy się melasa buraczana uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego. Zawiera ona w swym składzie pięćdziesiąt procent wody.
Ponadto bardzo często spotykana jest melasa trzcinowa, która jest uważana za wiele lepszy produkt, niż melasa buraczana. Zawiera ona około 38 procent sacharozy. Zarówno w melasie buraczanej jak i trzcinowej znajdują się między innymi aminokwasy, związki azotowe, rafinoza oraz cukry redukujące.
Na rynku spożywczym dostępna jest także melasa z karobu, czyli z mączki chleba świętojańskiego, która doskonale reguluje pracę jelit oraz nie wywołuje alergii. Ponadto działa on jako przeciwutleniacz. Może też być bez problemu stosowana w leczeniu biegunki oraz zażywana podczas problemów trawiennych.
Melasa to cenny produkt spożywczy, który warto wdrożyć do swojego menu.

http://www.odzyskajdzien.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ