Tłusty czwartek tuż, tuż. Towarzyszące mu objadanie się słodkimi i tłustymi pączkami to tradycja znana i praktykowana od wielu lat. Planujesz samodzielne przygotowanie pączków? Szukasz jednak alternatywy dla tych najbardziej klasycznych – smażonych, nadziewanych marmoladą i ozdabianych lukrem? Mamy dla ciebie 5 wyjątkowych inspiracji. Zobacz, jak zrobić pączki, które zaskoczą każdego miłośnika okrągłych pyszności!

Pączki na piwie

Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa pięknie rośnie, a usmażone z niego pączki są idealnie puszyste i nieco mniej tłuste. Fanów złocistego napoju ucieszy też chmielowy zapach rozchodzący się po kuchni podczas ich przygotowywania. Nie wiesz, jak zrobić pączki piwne? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Potrzebne składniki: 500 g mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży, 200 ml piwa, 50 ml śmietany kremówki, 70 g cukru, 2 jajka, 2 żółtka, szczypta soli, 80 masła, smalec do smażenia.

Przygotowanie: Wykonaj rozczyn z drożdży i piwa. Pozostałe składniki wymieszaj, dodaj rozczyn i roztopione, przestudzone masło. Ciasto na piwne pączki wyrabiaj aż stanie się gładkie i miękkie. Uformuj z niego kulę i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wykrawaj pączki. Te przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy nieco napęcznieją, zacznij smażyć je z obu stron na tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu, każdego pączka połóż na papierowy ręczniczek, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Pączki light z piekarnika

Na myśl o kaloryczności smażonych pączków przechodzi ci cała ochota na zajadanie się nimi? Na szczęście nie musisz rezygnować z ulubionych słodkości. Teraz możesz sięgać po nie bez większych obaw o swoją sylwetkę. Wystarczy, że przygotujesz pączki w wersji „odchudzonej”, czyli w piekarniku.

Potrzebne składniki: 200 ml mleka, ¼ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka drożdży w proszku, 1 jajko, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 300 g mąki, konfitura do nadziewania.

Przygotowanie: Przygotuj drożdżowy rozczyn. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj rozczyn, jajko, mleko i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do podwojenia objętości. Ciasto na stolnicy rozpłaszcz dłonią, a nie wałkiem – ten sprawi, że wyjęte z piekarnika pączki nie będą puszyste. Za pomocą szklanki wytnij pączki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem. Odstaw na dodatkowe 30 minut, by jeszcze podrosły. Piecz w 200 stopniach przez 10 minut. Na koniec do nadziewania pączków użyj szprycy cukierniczej z wąską końcówką.

Pączki hiszpańskie

Wydaje ci się, że pączki to tradycyjny polski przysmak? Nic bardziej mylnego! Sławą cieszą się też churrosy – pączki hiszpańskie, nazywane niekiedy wiedeńskimi. Do ich wykonania używa się tak zwanego ciasta parzonego. Efekt? Lekki i delikatny przysmak. Przekonaj się, jak zrobić pączki, które rozpływają się w ustach!

Potrzebne składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajka, 250 ml wody, 200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie: Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i całość energicznie zamieszaj. Ucieraj ciasto, aż to zacznie odchodzić od ścian garnka. Po przestudzeniu zmiksuj je z wbijanymi po kolei jajkami. Ciasto na pączki przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdki. Papier do pieczenia podziel na równe kwadraty. Na każdym z nich wyciśnij kółka z ciasta. Pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu najpierw papierem do góry, a później bez niego. Po wyjęciu, odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Przestudzonym lukrem udekoruj pączki.

Weneckie fritole

Fritole to popularne pączki karnawałowe, sprzedawane w cukierniach i na ulicznych straganach Wenecji. Zgodnie z tradycją, pozbawione są one typowego dla naszych pączków nadzienia. W ich składzie znaleźć można za to… rodzynki. Jesteś ciekaw ich smaku? Sprawdź, jak zrobić te małe, wyjątkowe pączki rodem z Italii!

Potrzebne składniki: 200 g mąki pszennej, 50 g cukru, 10 g świeżych drożdży, 50 g rodzynek, 1 jajko 200 ml mleka, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, 50 g cukru pudru.

Pączki nadziane czekoladą

Przygotowanie: Rodzynki zalej gorącą wodą. Po kwadransie odsącz. Mąkę przesiej, dodaj sól, jajko, cukier, drożdże i rodzynki. Z podanych składników wyrób ciasto, stopniowo wlewając do niego mleko. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją wielkość, jedną łyżką nabieraj małe porcje ciasta, a drugą zsuwaj je do oleju rozgrzanego w garnku. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.

Pączki z wątróbką

Masz apetyt na kulinarne eksperymenty? Wypróbuj wytrawne pączki z wątróbką i cebulą. Ich smak, choć zupełnie zaskakujący, sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Pączki bez nadmiaru słodkości będą też miłą odmianą dla sylwetki!

Potrzebne składniki: 2 szklanki mąki, 200 ml mleka, 3 żółtka, 30 g drożdży, 30 g masła, 2 łyżki cukru, 30 g wątróbki, 1 cebula, 25 ml wytrawnego wina, sól, pieprz, smalec do smażenia.

Przygotowanie: Przygotuj drożdżowy rozczyn. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego mąkę, mleko, cukier, żółtka i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż uzyskasz jego gładką i elastyczną konsystencję. Następnie przykryj je i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z posiekaną cebulą. Dolej wino, dopraw solą i pieprzem, dusząc całość kilka minut. Gdy nadzienie przestygnie, zblenduj je na gładki mus. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a za pomocą szklanek wykrój pączki. Na środku każdego nałóż łyżeczkę nadzienia. Ponownie odstaw pączki, by nabrały objętości. Smaż je na dobrze rozgrzanym smalcu.

Sprawdź również: Jak zrobić faworki na Tłusty czwartek. 

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ