Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

 Tłuszcz w diecie jest nie tylko skoncentrowaną formą energii, ale też nadaje pożywieniu przyjemny smak. Mamy w jego przypadku do czynienia z różnymi rodzajami. Są tłuszcze dobre i tłuszcze złe. Złymi tłuszczami nazywane są nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je w maśle, smalcu, serze, pełnym mleku, śmietanie oraz tłustym mięsie. Nienasycone kwasy tłuszczowe to natomiast dobre tłuszcze. Występują w dwóch podstawowych formach dokładnie jako jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Dobre tłuszcze

 Zacznijmy od jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je w awokado, oliwie lub oleju sezamowym. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują natomiast w tłustych rybach, soi, orzechach, pestkach, ziarnach oraz w olejach tłoczonych z tych ziaren. Dobre tłuszcze potrzebne są człowiekowi w ramach zachowania optymalnego zdrowia. Spożywanie złych tłuszczów prowadzi bowiem do ryzyka wystąpienia wielu groźnych chorób jak na przykład: otyłości, zaburzeń układu krążenia, nowotworów jelita grubego oraz do osłabienia układu odpornościowego.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3

 Powyższe kwasy tłuszczowe należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Bardzo często są określane mianem witaminy F. Należą do nicj kwas linolowy – LA z rodziny omega 6 oraz kwas α-linolenowy – ALA z rodziny omega 3. Dlaczego są to niezbędne kwasy tłuszczowe? Ponieważ nie są one syntezowane w organizmie człowieka. Kwasy te koniecznie należy dostarczać wraz z pożywieniem roślinnym.

 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe a wygląd skóry

 Oba powyższe kwasy są ważnym budulcem błon komórkowych. Przekształcane są w naszym organizmie w inne związki. Kwas linolowy przetworzony zostaje do postaci kwasu gamma-linolowego odpowiedzialnego za zdrowie cery. Kwas ten wzmacnia skórę, jak również przyczynia się do większej ilości wody w komórkach, co przyspiesza proces odmładzania. Dzięki niemu wsparta zostaje także produkcja kolagenu oraz elastyny w skórze właściwej, co zapobiega powstawaniu zmarszczek czy obwisłości skóry.

 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – podsumowanie

 Aby zachować zdrowie, bardzo ważnie jest pozbycie się niekorzystnych nawyków żywieniowych. Do szczególnie ważnych kwestii należy wystrzeganie się kwasów tłuszczowych nasyconych i zastąpienie ich wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które niosą ze sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia. Należy pamiętać też o odpowiedniej proporcji w spożywaniu kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Stosunek powinien mieścić się w przedziale 3:1 – 5:1.

 

[Głosów:2    Średnia:1.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ