Dieta wegańska to bardzo popularny trend żywieniowy. Można uznać ja za bardziej restrykcyjną wersję wegetarianizmu, która poza rezygnacją z mięsa polega również na wykluczeniu z diety ryb, jaj, przetworów mlecznych i wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na co powinniśmy uważać, przechodząc na dietę wegańską? Czy to na pewno zdrowy wybór?
Czym jest weganizm?
Weganizm to nie tylko dieta, ale coraz częściej również styl życia, który obejmuje stosowanie restrykcyjnej diety opartej wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. W odróżnieniu od wegetarianizmu weganizm wymaga rezygnacji ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na pierwszy rzut oka może to oznaczać, że dieta jest monotonna i daje mało możliwości. W rzeczywistości trzeba jednak przyznać, że dieta wegańska charakteryzuje się dużą różnorodnością. Podstawę diety stanowią owoce i warzywa, które powinny być jedzone głównie surowe i jak najmniej przetworzone. Nie można jednak bazować tylko na kilku gatunkach, ponieważ wtedy organizm będzie absorbował tylko pewna grupę składników mineralnych. Warto także pamiętać o stosunku warzyw do owoców, który powinien wynosić 4:1.
Z czego składa się jadłospis na diecie wegańskiej?
Poza warzywami i owocami dieta wegańska jest bogata w produkty zbożowe będące dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Zdecydowanie najlepszym wyborem są produkty z pełnego ziarna jak np. pieczywo pełnoziarniste, płatki jaglane i owsiane, ciemne makarony i ryż brązowy oraz kasze. Podążając piramidą żywieniową diety wegańskiej, na następnym szczeblu znajdziemy napoje roślinne, które są bogate w żelazo, witaminę B12 oraz kwasy omega-3. Głównym źródłem białka są rośliny strączkowe, które powinny być na diecie wegańskiej spożywane codziennie, ponieważ dieta wegańska nie jest zbyt bogata w białko. Innymi źródłami białka są orzechy oraz nasiona chia i siemię lniane, które razem z olejem rzepakowym, olejem lnianym i oliwą z oliwek służą jako źródło zdrowych tłuszczy.
Na przedostatnim szczeblu piramidy znajdują się kwasy omega-3. Ze względu na brak ryb w diecie wegańskiej warto postawić na roślinne źródła kwasów tłuszczowych, np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwę z oliwek, siemię lniane, nasiona chia czy orzechy, głównie włoskie. Stosując dietę wegańską konieczne, jest również zwracanie szczególnej uwagi na nawodnianie organizmu, pijąc co najmniej 2 lity wody dziennie.
Jak przejść na dietę wegańską?
Zbilansowana dieta wegańska nie powinna spowodować żadnych problemów ze zdrowiem. Nie powinniśmy się jednak decydować na przejście na nią z dnia na dzień, ponieważ utrzymanie jej jest bardzo wymagające i początkowo możemy nie dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych swojemu organizmowi. Znacznie lepszym wyborem jest przechodzenie na nową dietę stopniowo, np. zaczynając od diety wegetariańskiej. Po pewnym czasie możemy eliminować kolejne produkty, zaczynając np. od usunięcia z codziennej diety nabiału lub ryb. Dobrym rozwiązaniem jest także nauczyć się różnych sposobów przygotowywania posiłków, np. gotowania na parze lub pieczenia, co znacznie urozmaici dietę.
Warto również nauczyć się zastępować tradycyjne techniki kulinarne, takie jak smażenie, ich zdrowszymi odpowiednikami, np. gotowaniem na parze, pieczeniem. Dzięki temu dieta wegańska będzie zawierała więcej substancji odżywczych zawartych głównie w warzywach oraz owocach. W przejściu i utrzymaniu diety może również pomóc oferta firm cateringowych, które znajdziemy w porównywarce Dietly.