Otwarty umysł i kreatywność są dzisiaj w cenie nie tylko w pracy czy kontaktach z ludźmi, ale też… w kuchni. Okazuje się, że wiele gotowych składników, takich jak sosy czy dressingi, można wykorzystać nie do końca zgodnie z ich przeznaczeniem – i tym samym wyczarować w zaciszu własnej kuchni zupełnie nową kulinarną jakość. W tym artykule podpowiemy Ci, jak kreatywnie wykorzystać w przyrządzaniu jedzenia gotowe sosy Pudliszki.
Sosy Pudliszki – nie tylko makaron i ryż
Gotowe sosy ze słoika czy z butelki stworzone zostały głównie z myślą o osobach, które prowadzą intensywny tryb życia i nie mają czasu na gotowanie. Wystarczy je podgrzać i połączyć z makaronem i ryżem, by stworzyć szybki i pożywny obiad. Warto jednak otworzyć się i na inne możliwości, jakie dają nam np. sosy Pudliszki, i nieco z nimi poeksperymentować. Do czego można je wykorzystać?
Orientalna marynata na grilla
Sos słodko-kwaśny (dostępny w dwóch wersjach: łagodnej i ostrej) może na przykład posłużyć do przygotowania orientalnej marynaty do mięs na grilla. Najlepiej będzie ona pasowała do kurczaka, ale wieprzowina słodko-kwaśna w chińskim stylu również sprawdzi się dobrze. Jak przygotować marynatę? Na 10 podudzi z kurczaka potrzebne będą:
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki oregano
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Mięso umyj, osusz i dokładnie nasmaruj marynatą. Ułóż razem w misce, przykryj i zostaw w lodówce na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc przed planowanym grillowaniem). Grilluj na aluminiowych tackach.
Domowa pizza z sosami Pudliszki
Sosy ze słoika, przeznaczone przede wszystkim do makaronu i ryżu, można także z powodzeniem wykorzystać podczas przygotowania domowej pizzy. Najlepiej sprawdzą się tutaj przede wszystkim oryginalny sos do spaghetti, sos boloński i sos z płatkami czosnku. Jeśli lubisz pikantne akcenty, możesz też wykorzystać sos arrabbiata. Wybranym sosem posmaruj ciasto (gotowe lub przygotowane własnoręcznie), a na wierzchu ułóż wszystkie ulubione dodatki. Całość posyp tartą mozzarellą i wstaw do pieca (temperatura i czas pieczenia zależą od ciasta). Palce lizać!
Sok pomidorowy Pudliszki – zdrowy dodatek do każdego dania
Na koniec warto wspomnieć o produkcie obecnym na naszym rynku od lat, co do którego wiele osób ma jednak opory. Chodzi o sok pomidorowy Pudliszki – niezwykle zdrowy, ale niezbyt powszechnie lubiany. Okazuje się jednak, że warto się do niego przekonać. Ten gęsty napój o specyficznym smaku zawiera bowiem mnóstwo potasu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także likopenu – substancji regulującej funkcje układu krążeniowego. Co ciekawe, sok pomidorowy Pudliszki najlepiej popijać do obiadu lub kolacji. Dlaczego? To proste – wspomniany likopen to makroelement rozpuszczalny w tłuszczu.
Życzymy wielu smacznych pomysłów!