Kurczak z grilla po mistrzowsku

Rozpoczął się sezon grillowy. Większość miłośników kulinarnych doznań miała już okazję skosztować w tym roku ulubionej karkówki, kiełbasek czy kaszanki prosto z rusztu. Jednak ciekawych przepisów związanych z grillowaniem jest znacznie więcej. Dziś na warsztat weźmiemy kurczaka!

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

Czy takie połączenie wydaje się egzotyczne? Być może. Ale nie zmienia to faktu, że sałatka z grillowanym kurczakiem smakuje po prostu obłędnie. Pierś z kurczaka należy podzielić na filety o grubości około 1 cm, a przed grillowaniem mięso powinno spędzić dwie godziny w marynacie z oleju, soku limonki, chili i słodkiej papryki. Sok z limonki przyda się zresztą również później, tworząc doskonałe połączenie z sosem tabasco. Grillowany kurczak tworzy sałatkę z sałatą, rukolą i kawałkami melona wydobytymi z owoców przy pomocy łyżki. To doskonały sposób na nieszablonowe podanie kurczaka!

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Ten kurczak z grilla przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wykwintnych smaków. Kawałki kurczaka będą grillowane na gałązkach rozmarynu w towarzystwie doskonałych przypraw. Główną rolę odegrają skórki z cytryny oraz igiełki rozmarynu oderwane wcześniej z gałązek. Danie nie wymaga długiego marynowania – wystarczy 15 minut, ponieważ cytryna zapewni mięsu wystarczająco wyrazisty smak. Szaszłyki powinny grillować się przez około 10 minut, przy czym należy pamiętać o ich częstym przekręcaniu. Na ruszt warto wrzucić również młode szparagi, których nie brakuje w sklepach w trakcie sezonu grillowego. Danie doskonale smakuje z Sosem tatarskim WINIARY.

Marynowane piersi z grilla

Kurczak z grilla potrafi smakować doskonale również bez nietypowych dodatków. Kluczową rolę odgrywa tutaj marynata. Nasza dzisiejsza propozycja marynaty składa się z ketchupu, oleju, automatycznego tymianku oraz sprawdzonej mieszanki przypraw. Posmarowane marynatą mięso powinno poleżeć w lodówce przez około godzinę, zanim trafi na ruszt. Po grillowaniu można je podawać z sosem chili i ulubionymi warzywami, na przykład awokado lub polskimi nowalijkami – rzodkiewką, ogórkiem czy szparagami, które wystąpiły już we wcześniejszych przepisach. W końcu zwykle czekamy na nie przez wiele miesięcy. Wybór jest naprawdę szeroki.

Tortilla z kurczakiem

Tortilla to kolejne pyszne danie, które możemy przygotować z grillowanego kurczaka. W tym przypadku sprawdzi się marynowanie, zanim przystąpimy do pieczenia. Przygotowując marynatę, nie warto żałować ostrzejszych przypraw, przede wszystkim chili. Oprócz kawałków kurczaka w plackach tortilli powinny znaleźć się między innymi pomidorki koktajlowe, sałata, zielony ogórek i konserwowa kukurydza. Zanim przystąpimy do wypełniania tortilli składnikami, należy nasmarować ją odpowiednim sosem. Dobrym wyborem będzie Sos czosnkowy WINIARY, a dla osób lubiących pikantne dania – Ketchup Chili Ostry WINIARY. W obu wersjach tortilla będzie smakowała doskonale.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ